Vuosi 2019
5.12.2019
Ilpo Koskela ja suunnitteli ja toteutti Museo- ja Tiedekeskus Luupin tilaaman, Oulun Linnan historiasta kertovan sarjakuvatyylisen kuvitustyön. Se on ajoitettu 1650-luvulle. Kuvitus tulee pääasiassa koululaisten opetuskäyttöön ja pitää sisällään piirroksen linnan sisäpihasta pohjoismuurilta eli nykyisen Tähtitornin kulmalta alaspäin kaakkoon katsottuna, sekä linnan historiaan vaikuttaneita, ja itse linnassa vaikuttaneita henkilöitä. Historiallisia mutta myös Koskelan luvan kanssa kehittämiä fiktiivisiä hahmoja.
Katso myös:
15.11.2019
Ilpo Koskela myy kirjojaan Turun Necrocomicon 2019 –tapahtumassa Ravintola Portissa Hämeenkatu 7, Turku, lauantaina 16.11. ja Oulun sarjakuvafestivaalilla 2019 Oulun kaupunginkirjaston 1. kerroksessa Kaarlenväylä 3, Oulu, lauantaina ja sunnuntaina 23–24.11.
Mukana mm. uusin Sarjakuvantekijän oppikirja (Arktinen banaani 2018). Oppikirja eri versioineen on ollut mainio joululahja jo vuosien ajan. Nyt sen saa edulliseen 20 € hintaan (kirjakauppahinta 26.90–38.25 €).
Mukana myös kappaleita kustantajan varastoista loppuunmyydyistä teoksista: Lusia, Paholaisen kuiskaus, Irlantilainen ja suomiversio Perämeren Jähdistä. Omistuskirjoitus ja signeeraus kuuluvat luonnollisesti kauppaan. Pankkikortti käy. Tervetuloa!
9.9.2019
Sarjakuvaa pelikäytössä. Oululainen Museo- ja tiedekeskus Luuppi tilasi peruskoulun ala- ja yläastelaisille suunnatun lautapelin suunnittelun ja kuvituksen Ilpo Koskelalta. Peliä käytetään osana Luuppireitti -esitettä ja se on ladattavissa myös netistä pdf-muodossa. Klikkaa kuvaa ja katso peliä pdf-muodossa.
Historiakohteiden elävöittäminen palkittiin vuoden parhaana hyötypelinä
Humanistisen korkeakoulun (HUMAK) ja Metsähallituksen yhteisprojektina kehittämä mobiilipeli palkittiin vuonna 2019 vuoden parhaana hyötypelinä. Tärkeässä roolissa pelissä ovat Ilpo Koskelan vuosina 2016–2018 piirtämät Lights On! –projektin sarjakuvat neljässä historiallisessa kohteessa Suomessa, ja samoin neljässä kohteessa Virossa.
30.7.2019
Kaarinassa sijaitsevan Kuusiston piispanlinnan historiaa tuodaan vierailijoille luettavaksi sarjakuvamuotoisten kuvitusten avulla Metsähallituksen Lights On! -projektissa. Ilpo Koskela käsikirjoitti ja piirsi lyhyitä tarinoita, jotka perustuivat tilaajan antamiin aiheisiin. Lisätietoa koko projektista löytyy kuvia klikkaamalla.
6.7.2019
Myynnissä kirjoja, muun muassa:
Uusi sarjakuvantekijän oppikirja, uudistettu laitos (2018). Ensimmäisille kaupantekijäisinä luonnoskirja/luonnoslehtiö – erilaisia.
Irlantilainen (1991, painos loppu kustantajalta, viimeisiä kappaleita)
Paholaisen kuiskaus (2009, painos loppu kustantajalta, viimeisiä kappaleita)
Lusia (2015, painos loppu kustantajalta, viimeisiä kappaleita)
Myös yksittäisiä kappaleita muista teoksistani, sekä suuri määrä muuta tavaraa, sarjakuvia, kirjoja, elokuvia, cd-levyjä + muuta. PANKKIKORTTI ja MOBILE PAY käyvät! Tapahtuman tiedot ja ohjelma täällä.
1.6.2019
Ilpo Koskelan uusi pohjoismaiden varhaiseen keskiaikaan sijoittuva sarjakuvaromaani on työn alla. Sarjakuvakerronnan lisäksi teokseen tulee myös ajankuvaa ja historiaa taustoittavia tekstimuotoisia sivuja.
29.3.2019
Sarjakuvatyylinen kuvitustyö. Ilpo Koskela teki kuvituksen tyrnäväläisen hunajatuottajan pakkauksiin. Hahmoksi kuvaan valittiin nuori yrittäjä itse. Myös visuaalinen ilme logoineen ja logomallinen sinetti ovat Koskelan ja Graafisen Studion käsialaa, samoin etikettien taitto painovalmiiksi dataksi aina viivakoodia myöten. #grafiatekija
22.3.2019
Klikkaa kuvaa ja katso esittelyvideo Helsingissä Töölön kirjastossa 22.3. järjestetystä sarjakuvataiteilija Ilpo Koskelan luennosta ja työpajasta.
© Tan Lay 2019.
21.3.2019
Ilpo Koskela vierailee Tampere kuplii 2019 -tapahtumassa. Sunnuntaina 24.3. klo 12:00–13:00 Tampere-talo, Sopraano-sali
Informaatiosarjakuvaa mainonnan ja tiedottamisen tarpeisiin
Sarjakuvantekijä ja graafinen suunnittelija Ilpo Koskela kertoo, millä tavalla hän tekee sarjakuvia ja sarjakuvamaisia kuvituksia mainonnan ja tiedottamisen käyttöön. Miten asiakashankinta tapahtuu, usein samankaltaisia jo toteutettuja töitä apuna käyttäen, ja millä tavalla projekti viedään aina aloitusneuvottelusta julkaisuvalmiiseen lopputuloksen saakka. #grafiatekija
Katso tapahtuman koko ohjelma täältä.
19.3.2019
Kotouttaminen ja integraatio sarjakuvaa apuna käyttäen
Sarjakuva on visuaalinen tapa jakaa informaatiota. Se on toimiva keino esittää asioita henkilöille, joiden kielellinen valmius ei vielä riitä vaikkapa viranomaiskielen ymmärtämiseen. Suuri osa informaatiosta välitetään piirrosten avulla.
Töölön kirjastossa 22.3. Järjestettävässä sarjakuvataiteilija Ilpo Koskelan luennossa ja työpajassa korostetaan sarjakuvien merkitystä koulutuksessa ja niiden käyttämisestä oppimisprosessin välineenä uudessa yhteiskunnassa sekä siihen integroitumisessa. Lue lisää!
9.2.2019
Ilpo Koskela esitteli Perämeren Jähti -näyttelynsä osana Å-fest -tapahtumaa kulttuurikeskus Grandissa Porvoossa lauantaina 9.2.2019. Näyttely on avoinna 28. helmikuuta 2019 saakka.
Koskela osallistui myös paneelikeskusteluun ”Woah, did a computer draw that for you?” – panel (in English). Well, it didn’t. Digital art is made by human beings, even if instead of ink and paint you use pixels on a screen. In this panel professional digital artists, Tuuli Hypén, Rosi Kämpe, Karstein Volle and Ilpo Koskela discuss their methods and favorite tools. The panel discussion is led by H-P Lehkonen. Kuvat Sami Heiskanen.
31.1.2019
Porvoossa Kulttuurikeskus Grandin aulassa on helmikuussa näytteillä graafikko ja sarjakuvataiteilija Ilpo Koskelan (s. 1958) originaaleja sarjakuvaromaanista Perämeren Jähti. Koskela kertoo lisäksi itsestään ja työstään artist talk -osuudessa.
Perämeren Jähti (2007, Meriva) on Koskelan ja Juha Ruusuvuoren yhteistyönä syntynyt historiateos, joka sisältää Ruusuvuoren kirjoittaman historiikin sekä Koskelan käsikirjoittaman ja piirtämän sarjakuvaromaanin: teoksessa käsitellään suomalaisen talonpoikaispurjehduksen historiaa.
I Borgå, Kulturhuset Grands aula kan man i februari se grafiker och seriekonstnär Ilpo Koskelas (f. 1958) originalteckningar från serieromanen Perämeren Jähti. Dessutom kan man höra Koskela berätta om sig själv och sitt arbete under artist talk - programpunkten.
Serieromanen Perämeren Jähti (2007, Meriva), som berättar om den finländska bondeseglationens historia, är ett samarbete mellan Koskela och Juha Ruusuvuori.